Company Logo

Kalendář

May 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Nejbližší události

No events

Partneři klubu

loga partneri

Podpora města

 

   Šachový klub Karlovy Vary
   je podporován Statutárním
   městem Karlovy Vary.

    

Blahopřejeme

No events

Podpora NSA

 

MSMT logotyp text RGB cz

 

ŠK Karlovy Vary00-spolecne foto


ŠK Karlovy Vary je pokračovatelem klubu TJ Slavia PS Karlovy Vary, který vznikl v roce 1970. Otci zakladateli byli mezinárodní rozhodčí FIDE Ing. Karel Koenigstein a Jaroslav Samek, jenž byl pak dalších téměř dvacet let hybnou pákou klubového dění. Činnost se soustředila do tří hlavních oblastí – soutěží družstev, výchovy mládeže a družebních styků.
Vrcholem snažení v soutěžích družstev bylo několikaleté působení v divizi Západočeského kraje. Připomeňme opory tehdejšího družstva – Z.Janoušek, J.Vokroj, P.Trojáček, V.Fujava, V.Vondra, V.Kolafa, D.Stejskal – které byly doplňovány dalšími z cca čtyřicetičlenné členské základny.


Výchova mládeže se opírala o činnost J.Hanzlíka, jehož trvalou zásluhou zůstane, že přivedl k šachu desítky dětí. Z těch, které u šachu zůstaly, připomeňme D.Procházku, D. Nového, J.Smrčku či P.Štádlera. Z těch, které nezůstaly, pak dva členy ze stovky nejbohatějších Čechů – J.Šmejce a J.Gernera. Družební styky byly omezeny na tehdejší NDR – dlouhodobé s Motorem Stralsund s každoročními výměnnými návštěvami a účastí na Ostseepokalu ve Stralsundu a krátkodobě také s Rotation Berlin.
Epizodou tohoto období bylo roční členství vm J.Lechtýnského v oddíle – ROH mateřského podniku nemělo pro poloprofesionální podmínky patřičné pochopení.


V roce 1994 vznikl sportovní klub Šachový klub Karlovy Vary jako pokračovatel tradic TJ Slavie. Členská základna se ustálila na cca 20 aktivních hráčích s pravidelnou účastí 2-3 družstev v krajských soutěžích.
Zlomem v historii oddílu se stal hromadný přestup DDM K.Vary v roce 2006. ŠK Karlovy Vary se tak stal největším oddílem v kraji. Podstatným způsobem se snížil hrozivě stoupající věkový průměr a kvantita se promítla do kvality – A družstvo vyhrálo krajský přebor a vybojovalo postup do 2.ligy, kde se však udrželo pouze jednu sezonu.

Klub každoročně pořádá turnaj OPEN Karlovy Vary, který je zároveň krajským přeborem ve všech kategoriích  a turnaj pro mládež Karlovarský čtyřlístek.

Aktuálně hraje A družstvo podruhé v historii 2. ligu, B družstvo krajský přebor a C družstvo krajskou soutěž.

Družstvo mládeže hraje 1. ligu mládeže.




Powered by Joomla!®. Valid XHTML and CSS.